Lokale serwujące żywność typu fast food powstają każdego dnia w całej Polsce. Są niezwykle popularne zarówno w dużych miastach, jak tez w niewielkich miejscowościach, i nic nie wydaje się wskazywać, by ich popularność miała w najbliższym czasie zmaleć. Każdy lokal tego typu, bez względu na to, jaki rodzaj jedzenia serwuje, powinien być odpowiednio wyposażony. O czym trzeba więc pamiętać, kiedy kompletujemy wyposażenie fast foodów?
Kuchnia to podstawa.
Przy kompletowaniu sprzętu do każdego lokalu gastronomicznego należy rozpocząć od kuchni, gdyż kuchnia jest najważniejszym elementem lokalu; jego sercem. Podstawowe wyposażenie fast foodów obejmuje więc takie przyrządy, jak grill kontaktowy, lodówkę, mikrofalówkę, opiekacz, kuchenkę gazową, frytkownicę czy tak zwany roller grill, służący do podgrzewania parówek. Nie można też zapominać o umywalkach i zmywarkach; utrzymanie naczyń i talerzy w czystości jest jednym z wymogów sanitarnych, które wymagają bezwzględnego przestrzegania.